Frankwatching publiceerde onlangs een artikel waarin een aantal vakmensen werd gevraagd naar de huidige ontwikkelingen en trends in het pr-vak. In dit blog een aantal trends uitgelicht.

De afgelopen jaren veranderde er veel in het medialandschap en in het speelveld van public relations. Hoewel de basis van het vak niet anders is, zijn de middelen dat wel, denk aan de opkomst van technologische ontwikkelingen als AI. Ook wij hebben als bureau ChatGPT ingezet als ‘assistent’ bijvoorbeeld voor een brainstormsessie of een idee voor een andere invalshoek; toch blijven we zeker ook kritisch op de nauwkeurigheid van de tool. Ontwikkelingen gaan snel en wat op de langere termijn de concrete impact ervan is op het PR vak, gaat de toekomst ons leren.

Vakmedia
Een stabiele factor is dat PR nog steeds draait om het opbouwen van relaties met journalisten én met je doelgroep. Het opbouwen (en onderhouden) kost tegenwoordig wel veel meer tijd dan vroeger; niet alleen door de fragmentatie in de media én samenleving, maar ook vanwege steeds krapper wordende PR-budgetten. Gelukkig heeft ons bureau in de afgelopen 35 jaar een stevig netwerk opgebouwd. Regelmatig hebben we persoonlijk contact met redacties en journalisten, waardoor we weten wie we waarvoor moeten hebben. Vlak hier het belang van vakmedia niet uit. De (online) nichemedia kan je meer succesvolle exposure opleveren dan je misschien denkt. Soms is het zelfs een opstap naar publiciteit in landelijke media. Want wanneer je al een aantal mooie publicaties in vaktitels op je naam hebt staan, zien journalisten van mainstream media je eerder als geloofwaardige expert.

Jouw verhaal geeft een gezicht aan de organisatie
Onder de nieuwe generatie (GenZ) zijn video en audio populair. Dit vraagt om nieuwe ontwikkelingen en manieren om je boodschap te vertellen. Daarin mag het aangaan van menselijke verbinding niet ontbreken. Als organisatie kan je er niet onderuit: media-aandacht krijg je door te kiezen voor een persoonlijke aanpak, met relevante, authentieke verhalen. Dit laatste is wat ons betreft overigens geen nieuws. We adviseren klanten en opdrachtgevers al jaren: laat anderen jouw unieke verhaal vertellen. Een referentieverhaal, successtory, customer case. Hoe je het ook wilt noemen, het draait allemaal om hetzelfde: het echte verhaal. Het maakt de kracht van je product, dienst of merk duidelijk en geeft je organisatie een gezicht. Aangezien mensen nu eenmaal graag zakendoen met mensen, maakt dat het delen van een klantverhaal zo succesvol om in te zetten voor PR.

Gouden formule
Kortom, onveranderd belangrijk blijven: goed luisteren, persoonlijke relaties aangaan en een unieke boodschap overbrengen die de ontvanger echt raakt en begrijpt. Als je dit combineert met snelheid, controleerbaarheid en creativiteit heb je de gouden formule in handen om te werken aan je zichtbaarheid en naamsbekendheid.